Botoks
Botoks nedir?
Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen Tip A Botulinum toksinidir. Bir nörotoksin olan botoks etkisini sinir-kas kavşağında gösterir. Sinir hücresinden Asetilkolin adlı uyarıcı maddenin salınımını engelleyerek, sinir hücresinin kas hücresini uyarmasını engeller. Böylelikle kasta kasılma olmaz ve geçici kısmi bir felç hali oluşur. Pek çok nörolojik hastalıkta tedavi amaçlı kullanılan botulinum toksin, günümüzde estetik amaçlı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Yüz Estetiğinde Botoks
Alın, göz çevresi (kaz ayakları), kaş arası, burun yan duvarı, dudak üzerinde ince çizgiler, ağız çevresindeki kırışıklar ve boyun derisindeki kırışıklıklar ve bandlar yüz ve boyundaki mimik kasların kasılması sonucu oluşur. Kaş arası ve burun yan duvardaki çizgiler kızgın yüz ifadesi, göz çevresi ve alındaki çizgiler yaşlı ve yorgun yüz ifadesi ve ağız çevresindeki çizgiler ise üzgün bir yüz ifadesine neden olur.
Botoks yüzün bu bölgelerindeki mimik kasları geçiçi olarak kasılmasını bloke ederek yorgun, kızgın ve üzgün yüz ifadesini ortadan kaldırarak kırışıksız, daha genç, daha dinç bir yüz ifadesi elde edilir.
Yüzde Uygulama Alanları
-
Yorgun ve yaşlı ifadeye neden olan alın çizgileri
-
Kızgın ifadeye neden olan kaş arası çizgileri
-
Göz kenarı kırışıklıkları (Kaz ayakları)
-
Üst dudak üzerindeki ince çizgilerin düzeltilmesi
-
Kaş kaldırılması, kaşlarda arzu edilen pozisyona getirilmesi
-
Boyun derisindeki kırışıklıklar ve bandların düzeltilmesi
-
Aşırı Terleme Tedavisinde Botoks
El, ayak ve koltuk altı terlemeleri botoks tedavisi ile 6 aylığına
ortadan kaldırılır. Öncesinde krem ile lokal olarak uyuşturulduktan
sonra ter bezlerinin yoğun olduğu bölgeye yapılır.
-
Masseter Botoks
Masseter botoksu, masseter kasının yer aldığı yüzün alt kısmının inceltildiği estetik prosedürüdür.
Massetter botoksu, yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavisi hedef alınır. Yüzde erkeksi ve sert bir görünüme neden olan kare yüz şekli küçültülerek daha orantılı bir yüz şekli elde edilir. Masseter kasının fazla büyük olması sadece estetik açıdan değil, fiziksel olarak da kişiye rahatsızlık verebilir. Bu nedenle bu prosedür bazı durumlarda hem şekil hem de işlevsel olarak tedavi sunmak amacıyla da uygulanır.
-
Botoks ile Diş Gıcırdatma Tedavisi
Diş gıcırdatma yani bruksizm, uyanık ya da uykudayken bilinçsiz bir şekilde dişlerin gıcırdatılarak fiziksel ağrı ve ciddi diş problemlerine yol açabilecek bir sorunu ifade eden tıbbi bir terimdir. Kronik dişlerin gıcırdatma baş ağrısına, kulak ağrısına, yüz ağrısına ve hatta migrenlere neden olabilir.
Botoks etkisi ne zaman başlar?
Enjeksiyon sonrası 3. günde botoks etkisi görülmeye başlar.15. günde tüm etkisi görülür ve 4-6 ay kadar sürer. Tekrar edilen enjeksiyonlar sonrası daha uzun süreli etki izlenir.
Botoks nasıl uygulanır?
Botoks, çok ince ucu bulunan iğnelerle enjeksiyonşeklinde uygulanır. Ağrılı bir işlem değildir ancak enjeksiyonsırasında hafif bir ağrı hissedilebilir. Oluşabilecek ağrıyı azaltmak için uygulamadan 30 dakika önce uygulama bölgesine anestezik (ağrı kesici) özellikte krem sürülür.Botox enjeksiyonu için doktora gidildiğinde kişiden çeşitli mimik hareketleri yapması istenerek ( kaş çatma vb) enjeksiyon için en iyi bölge ortaya çıkarılır. Mimik kaslarının hareketlerinde azalma istendiğinde botoks mimik kaslarının içine, terleme şikayetinin azalması istendiğinde deri içine enjeksiyon yapılır. Uygulama sırasında ve sonrasında enjeksiyon alanlarına buz uygulaması yapılması kızarıklık oluşmasını engeller. Enjeksiyon 10-15 dakika içinde tamamlanır.
Botoks uygulaması sonrası öneriler nelerdir?
Enjeksiyon noktaları, mikrop kapmaması için, temiz tutulmalı, elle temastan kaçınılmalıdır. Enjeksiyon yerlerine masaj yapılmamalı, botoks uygulamasını takip eden saatlerde sıcak duş alınmamalı, en az 4 saat süre ile mümkünse sırtüstü yatılmamalıdır. Böylelikle botoksun çevreye, istemediğimiz bölgelere, yayılmasını veya kan dolaşımına geçip etkisinin azalma riskini düşürebiliriz. Botoks uygulanan bölgedeki mimik kasları mimik yapmak suretiyle çalıştırılabilir ve botoksun kaslar tarafından daha iyi emilmesine yardımcı olunabilir. Enjeksiyon sonrası birkaç saat süre ile alkol alınmaması önerilir. Hasta günlük aktivitelerine hemen dönebilir.
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Doğru şekilde ve uygun dozda yapıldığında botoksun yan etkisi izlenmemektedir. Nadiren de olsa solunum ve yutma güçlüğü gibi ciddi komplikasyonlar dışında enjeksiyon yerinde ağrı, ağız kuruluğu, baş ağrısı, boyun ağrısı, yorgunluk, göz problemleri (çift görme, görmede bulanıklaşma, göz kapaklarında düşme veya şişme, göz kuruluğu) ve allerjik reaksiyonlar (kaşıntı, kızarıklık, döküntü, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, bayılma) görülme riski mevcuttur.
Botoksun Komplikasyonları Nelerdir?
Doğru şekilde ve uygun dozda yapılmadığında botoks enjeksiyonu sonrası kaşlarda asimetri, gereğinden fazla kalkmış kaşlar nedeniyle şaşkın bir yüz ifadesi, kaşların yukarıya hiç kaldırılamaması, kaşların ve göz kapaklarının aşağıya düşmesi, ağız kenarına yapılan uygulama sonrası konuşma zorluğu, yetersiz uygulama nedeniyle kırışıklıkların giderilmemesi veya kaşların kalkmaması görülebilecek estetik komplikasyonlardır.
Bir kere botoks yaptırınca sürekli yaptırmak gerekir mi?
Botoks yapıldığında geçici bölgesel felç oluşması nedeniyle mimik kasları çalışamaz ve kırışıklıklar azalır. Etki süresi geçtiğinde ise kaslar yeniden çalışmaya başlar ve kırışıklıklar yeniden gözlenir. Botokslu halini beğenen insanlar ise etki süresi geçince yeniden enjeksiyon talep ederler. Yoksa bir kere botoks enjeksiyonu yapılan insanlarda, daha sonra tekrar enjeksiyonlar zorunluluk haline gelmez. Botoks etkisi geçtikten sonra eskisinden daha kötü bir hale dönüşüm yoktur. Tekrarlayan enjeksiyonlarda kaslar daha kolay etkileneceğinden daha düşük dozlar kullanılması uygun olabilir.
